perjantai 21. syyskuuta 2012

Toivepostaus: tupakointi raskauden aikana

Sain eilen kommentin jossa minua pyydettiin kertomaan oma mielipiteeni raskauden aikana tupakoimisesta. Omaan tästä aiheesta hyvinkin vahvan mielipiteen, joten miksipäs ei? Muistutan kuitenkin, että tämä on vain ja ainoastaan minun mielipiteeni!


Voisin aloittaa koko jutun kertomalla, että itse tupakoin ennen raskautta vakituisesti. Kuitenkin heti plussauksestani seuraavana päivänä heitin askin pysyvästi roskiin. Sen jälkeen en ole yhteenkään tupakkaan koskenut, en edes synnytyksen jälkeen, enkä koskaan enää aiokkaan.

Itse en siis hyväksy tupakointia raskauden aikana ollenkaan. Sama pätee muihinkin päihteisiin. Itse näin muutaman kerran raskauteni aikana odottavia äitejä tupakka suussa, enkä vaan voi edelleenkään ymmärtää, että miksi? Tiedän, että tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, (itselläni tosin raskaudesta kuultuani päätös oli itsestäänselvyys ja lopettaminen ei tuottanu ongelmia laisinkaan) mutta miksi kukaan haluaisi altistaa oman lapsensa tupakan lukuisille haitoille? On jopa tutkittu, että sikiön veressä voi olla enemmän nikotiinia kuin itse tupakoivalla äidillä. Tulee ihan surulliseksi siitä, miten pieni vauva syntymän jälkeen joutuu vieroitumaan nikotiinista, lapsi itkee yöt ja päivät ja on muutenkin huonolla tuulella.
Haittavaikutuksista puheenollen, tässä hieman listaa:


- tupakointi lisää kätkytkuoleman riskiä

- lapsi painaa keskimäärin 200-400g vähemmän kuin lapsi jonka äiti ei ole tupakoinut raskauden aikana
- tupakointi saattaa aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen
- keskenmenoriski kasvaa 10-15 sataa raskaana olevaa kohden, jopa 33 sataa äitiä kohden
- tupakointi lisää kohtukuoleman ja ensimmäisen viikon aikana kuoleman riskiä
- tupakointi kaksin-kolmikertaistaa sikiön kasvuhäiriön
-   tupakoivien vanhempien vauvoilla on kaksi kertaa enemmän hengitystieinfektioita kuin tupakoimattomien vauvoilla
- tupakointi saattaa rajoittaa pituuskasvua, painonnousua sekä hidastaa lukemisen ja matemaattisten taitojen kehittymistä
- rintamaidon määrä saattaa vähentyä ja maidon rasva- ja ravintopitoisuus alentua
(lähteet: tupakkaverkko, terveyskirjasto, tohtori.fi)


Itse koen tupakoinnin raskauden aikana kovinkin itsekkääksi teoksi sillä lopettaminen on mahdollista, en väitä sen olevan helppoa, mutta se on mahdollista kun vain tarpeeksi haluaa! Luulisi sen motivoivan, että tietää ainakin itse tupakoimattomuudellaan suojelevansa lapsen terveyttä :)Tässä oli siis minun mielipiteeni ja toivon että toisinajattelijat eivät ota itseensä :)

2 kommenttia:

  1. Oon ylpee äideistä, jotka pystyy lopettamaan tupakan polton kuin seinään saatuaan tietää raskaudesta. Itse en siihen pystynyt, yritin lopettaa vähentämällä tupakointia ja loppujen lopuksi se jäi sitten siihen. En todellakaan väitä että se olisi hyväksyttävää. Olen kyllä kiitollinen siitä, ettei omalle kohdalle sattunut mitään noista. Vielä en voi kuitenkaan tietää voisiko tulevaisuudessa tulla ongelmia (- tupakointi saattaa rajoittaa pituuskasvua, painonnousua sekä hidastaa lukemisen ja matemaattisten taitojen kehittymistä) näissä asioissa. Toivon ettei tulisi. Syntyi kyllä etuajassa, mut vain kaks viikkoo ennen laskettua. Vauva painoi 3480g ja oli 50cm kun syntyi, eli ihan normaali kokoinen. Eikä meillä myöskään huudettu päiviä, eikä öitä, eikä oltu muutenkaan eritysemmin huonolla tuulella. Meillä oli itseasiassa aika rauhallista, eikä itketty muuta kuin nälkää tai ilmavaivoja. Ja sain imetettyä kolme kuukautta. Mutta olen silti päättänyt että jos/kun tulen uudestaan raskaaksi niin sitten lopetan tupakoinnin samantien. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sait kuitenkin vähennettyä ja siitäkin kannattaa olla ylpeä! Kaikille se ei ole niin helppoa vaikka kuinka haluaisikin. Mukava kuulla että teidän vauva ei ole kokenut mitään nikotiinin haittavaikutuksista ja toivotaan ettei asiaan tule muutosta! Isot tsempit sitten jos/kun yrität lopettaa :)

      Poista