maanantai 22. kesäkuuta 2015

Rahankäytöstä ja säästämisestä

Moi! Mun blogia pidempään lukeneet saattavat muista, että olen muutamaankin otteeseen maininnut olevani aika pihi ihminen. Tai vähintäänkin super tarkka rahoistani. Mä muistan olleeni samanlainen jo ihan pienestä pitäen. 

Multa ei koskaan lapsuudessa puuttunut mitään ja vaikka tilanne olisi ollut mikä tahansa, sain aina juuri sen mitä tarvitsin. Sain myös paljon sellaista, mitä en tarvinnut vaan ainoastaan halusin. Silti mulle on pienestä asti opetettu, että raha ei kasva puussa ja sen eteen tarvitsee tehdä töitä. Sen aion myös varmasti opettaa Jerrylle. Mulla oli lapsena niin, että jos koe tai muu vastaava meni hyvin, saatoin saada jonkun pienen palkinnon, esim. rahaa tai jonkun kivan vaatteen. Muistan kun ala-asteella pappa antoi aina 10 euroa kun sain enkun sanakokeesta hyvän numeron.
Sillon kun asuttiin Texasissa v. 2006-2008, sain isäpuolelta aina rahaa erilaisista kotitöistä. Aina autonpesusta, nurmikon ajamisesta ja muista vaihtelevista hommista sain aina muutaman dollarin säästöön. Ja säästöön ne tosiaan menikin. 

Nykyäänhän mulle ei kotitöistä makseta palkkaa heh, mutta saan kuitenkin tukia ollessani Jerryn kanssa kotona hoitovapaalla. Monet varmaan tietävät, että niillä ei mitään luksuselämää vietetä, mutta oikeanlaisella taloudenhallinnalla arjen ei tarvitse olla tiukkaa. 
Mulle on muodostunut tässä vuosien varrella muutama itselleni jo ihan peruskäytäntö rahankäytön suhteen. Joillekin nämä on ihan peruskauraa ja itsestäänselvyyksiä, mutta tiedän paljon ihmisiä jotka varmasti hyötyisivät tällaisista perus ohjenuorista. 


- Avaan kaikki saapuneet laskut samana päivänä kun ne tipahtavat postiluukusta. Tiedän, että kaikki eivät tee näin ja siten saattaa ihan vahingossa ohittaa jonkin eräpäivän ja nostattaa laskun summaa 5 euron muistutusmaksulla.
- Kun "palkkapäivä" koittaa, maksan heti pois kaikki saapuneet laskut ja vuokran.  Sitten kun kaikki on maksettu, näen tasan tarkkaan mikä on mun budjetti loppukuukaudelle. 
- Laitan joka kuukausi rahaa säästöön. Sillä ei ole väliä onko se 5e vai 50e minkä saat säästöön, koska pienikin summa kasvattaa aina pottia.
- Yhteen aikaan tehtiin niin, että ostettiin aina kuun alussa viisi 50euron lahjakorttia S-markettiin ja käytettiin ne pelkästään ruokaostoksiin. Kun oli selkeä budjetti, ei tullut ikinä ostettua mitään "turhaa" kauppalistan ulkopuolelta. Tämä toimi meillä tosi hyvin, eikä koskaan mennyt yli budjetin. 
- Suunnittelen aina ennen kauppaan menoa tulevien päivien ruuat. Kirjoitan kauppalistaan kaikki tarvittavat ruokatavarat ym. ja menen sen mukaan. Yleensä jos menen ns. sokkona kauppaan, tulee ostettua kaikkea tarpeetonta.
- Tarjoushaukka kun olen, käyn yleensä hakemassa kaupasta tarjouksessa olevia tavaroita vaikka ne eivät olisikaan loppu. Perus käyttötavaroita kuitenkin kuluu koko ajan ja niitä tarvitsee jokatapauksessa ostaa vanhan loppuessa.
- Jos en tarvitse jotain tavaraa, niin kiertoon vaan! Olen kova nettikirppistelijä ja olen saanut hyvät rahat myydessäni omia ja Jerryn vanhoja vaatteita ja muuta turhaa tavaraa täälllä kotona. 
- Kaupassa käydessä kannattaa kiinnittää huomiota kilo- ja litrahintoihin. Edulliselta kuullostava 2 euron leikkelepaketti ei välttättä olekkaan enää niin edullinen kun sen kilohinta on 12 euroa.


Siinä muutama ohjenuora joita noudatan omassa rahankäytössäni ja vaikka tuet eivät ole päätähuimaavia, oikealla taloudenhallinnalla pötkii kyllä pitkälle. Eikös se niin mene, että ei ne suuret tulot vaan pienet menot? ;)

3 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus! :) Toi lahjakortin ostaminen kuulostaa tosi fiksulta, ei olisi tullut mieleenkään! :O

  ❀Cinderella Days❀

  VastaaPoista
 2. Onko Tampereella jotain oikeesti hyvää ja toimivaa fbkirppistä? :)

  VastaaPoista
 3. Mä olen ihan samaa mieltä! Kun käyttää rahaa fiksusti niin budjetissa on löysää myös niille "ylimääräisille" hankinnoille
  :) Mua oikein kauhistuttaa välillä kun kuulen juttuja just laskuista jotka jätetään lojumaa tai siitä ettei tutkailla kilohintaa! :D

  VastaaPoista