tiistai 1. heinäkuuta 2014

Lapsi ja teknologia

Kaikki mua instagrammissa seuraavat varmaan tiedättekin, että meillä on Jerryn kanssa päivisin käytössä iPhonen lisäksi myös iPad. Kummastakin vempeleestä on ollut hyvin viihdykettä, varsinkin näinä ei-niin-kesäisinä sadepäivinä. Vaikka Jerry on vasta 1v ja 10kk, hän on todella näppärä noiden laitteiden kanssa; YouTubesta löytyy heti lemppari kipaleet, Viaplayssa pyörii yhtenä hetkenä Alvin ja Pikkuoravat ja toisena Pentujengi, Skypellä taas soitellaan harvase päivä mummulle! 


Mulla on sellanen fiilis, että tämä kyseinen aihe saattaa jakaa jonkin verran vanhempia kahtia. Me varmaan Leevin kanssa sijoitutaan tässä asiassa aikalailla sille "kultaiselle keskitielle". Mun mielestä on ihan ok jos lapsi välillä selaileekin iPadia ja pelaa Lego Dublo peliä tai muuta vastaavaa, jos lapsi pääsee yhtä tasapuolisesti myös pihalle leikkimään. Eikä leikkimisen välttämättä tarvitse edes sijoittua ulos, kunhan muillekkin peleille ja vehkeille osoitetaan yhtälailla huomiota kuin älylaitteelle. Mä olen kotona ottanut tavaksi aina tietyn ajan jälkeen ottaa kaikki puhelimet sun muut pois näkyvistä ja levittää leegot ja muut lelut lattialle. Hetken aikaa Jerryä saattaa harmittaa, että ei pääse enää kuuntelemaan Boom Kahia kymmentä kertaa putkeen YouTubesta, mutta nopeasti sekin harmitus unohtuu. 

Mä voin siis ihan huoletta antaa Jerryn selailla puhelintani ja padia, ei ainoastaan se takia, että Jerry saa olla myös usein pihalla, vaan myös sen takia että suurin osa ladatuista appseistamme on lapsille suunnattuja opettavaisia pelejä. Lego Dublolla on muutama todella kiva eläinaiheinen peli ja niistä Jerry tykkää kovasti. iPadille on myös ladattu PlayKids niminen appsi, josta löytyy satuja, lauluja, piirustuspelejä, muistipelejä, eläimiä ja niiden ääntelyitä, erilaisia soittimia ja paljon muuta. Jerry on oppinut paljon uusia eläinten ääniä juuri tuosta PlayKidsistä! Muisti-ja palapeleissä Jepa on ihan ykkönen! Fisher Pricelta löytyy myös paljon kivoja appseja (myös suomenkielisiä) pienille lapsille, joista voi opetella värejä, numeroita, muotoja ja eläimiä laulujen avulla. Itse olen siis sitä mieltä, että jos tällaisia opettavaisia pelejä ja lauluja löytyy, vaikka ne ovat älylaitteilla, niin miksei niitä sitten käyttäisi ja pelaisi? Sitähän varten ne on tehty! (Kaikki mainitsemani sovellukset ovat siis ilmaisia)


Kunhan lapsi tasapuolisesti jakaa energiansa netin opetuspeleihin ja konkreettisiin leluihin, ulkoilua unohtamatta, kännykät ja tabletit ovat mielestäni aika pieni paha :)
Millaisia ajatuksia teillä on aiheesta?

2 kommenttia:

  1. Siskon pojalle tyrkätään joskus ihan mielellään älylaite (RAKASTAA Angry Birds toonsia. ikää herralla tänää 2w) koska toinen vaihtoehto sillä on että pyyhkii yhellä kertaa tasoilta tavaralt lattialle. Hankala tapaus. Angry Birds ja Mainio Manu saa herran edes hetkeksi aloilleen. Sisko kun on päivät yksin kahden lapsen kanssa, joten vaikeaa kattoa molempien perään. Ite siskon naapurissa asuvana, kivana tätinä olen paljon auttamassa lasten kanssa (tai niin hyvin kuin osaan) Tokihan ulkonakin käydään päivittäin (?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä sinä onkin, että on hetkiä kun haluaa päästä vähän helpommalla ja sen sijaan että kuuntelisi hirveätä kiukuttelua ja huutamista, antaa vaan ipadin syliin ja leffan pyörimään! Sama homma jos lapsi ei millään suostu antamaan "työrauhaa" vaikka siivotessa :)

      Poista